krapte op de arbeidsmarkt

Krapte op arbeidsmarkt en je hebt geen baan!

door Frans Steehouder

Krapte op arbeidsmarkt en je hebt geen baan!

Hoe kijken bedrijven naar jou als je werkloos bent en zij kunnen niet aan geschikte werknemers komen?

Steeds vaker horen wij dat bedrijven niet aan geschikte werknemers kunnen komen voor welk beroep dan ook. Van vakman tot aan personeel wat de juiste instelling heeft om opgeleid te worden tot basispersoneel.

Hoe frustrerend moet het zijn als je niet aan de juiste baan kan komen en steeds wordt afgewezen op vacatures! Laat je niet gek maken. Sommige bedrijven zoeken nog steeds naar de beroemde “ speld in een hooiberg!” Alsof iemand anders het niet zou kunnen. Toch moeten we wel een punt toelichten wat steeds terugkomt.

Mentaliteit

De jeugd van tegenwoordig is niet meer gemotiveerd om de handen uit de mouwen te steken!

Een veel gehoorde uitspraak, maar is dat zo? Het is vaak zo, dat “de jeugd” de arbeidsethos van de ouderen moeten leren. Werken is niet aangeboren en een vak al helemaal niet. Dat leer je. Natuurlijk is spelen (voetballen of gamen) veel leuker dan werken, maar om aan geld te komen moet er iets gebeuren in deze maatschappij. Gratis inkomen en gelijke behandeling voor iedereen is nog steeds een wens van velen, maar voorlopig een utopie.

Werken wordt wel leuker als je iets kan doen wat bij je past, maar hoe weet je wat dat is of hoe kom je daar achter? Er zijn beroepskeuze testen die gratis zijn, maar de meeste die gratis zijn, zijn ook niet echt top. Je kunt ze wel vaker doen en misschien kom je erachter wat het beste bij je past. Ten slot van rekening moet je na je scholing nog een jaar of 50 werken! Dan kun je maar beter iets doen wat je leuk vindt!

Toch kun je wel wat doen aan je instelling. Werken is misschien niet iedereen zijn hobby, maar met een beetje meer inzet (de centen van de baas zijn niet van blik) kun je een hoop bereiken. Werkgevers belonen inzet. Misschien niet gelijk met geld, maar als er ingekrompen moet worden dan vliegen de minst gewaardeerde werknemers er als eerste uit. (Niet als de vakbond er zich ermee gaat bemoeien, maar dat is een heel apart hoofdstuk.)

Blog

Geef een reactie

zeventien − 8 =