Werk gezocht!

Voordat je een baan gaat zoeken is het belangrijk om na te gaan wat je precies wilt en wat je kunt. Stel jezelf de vragen: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Heb ik interesse in productiewerk of iets anders? Ga ik voor tijdelijk werk of een vaste baan?

Ga bij jezelf na welke werkzaamheden je aanspreken. Bedenk ook voor jezelf dat een baan een groot deel van je tijd in beslag neemt. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een baan en organisatie die bij jou past. Hoe meer zelfkennis je hebt, hoe gerichter je kunt solliciteren naar bepaalde functies. Wij kunnen je helpen bij dit hele proces wanneer je reageert op een vacature of je jezelf inschrijft.

Sollicitatiegesprek 

Je hebt gereageerd op een vacature bij WerkDirekt en dan is het moment daar……. jij bent één van de gelukkigen die op gesprek kan komen bij het bedrijf. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus het is belangrijk om veel aandacht aan het gesprek te besteden.

Verdiep je goed in de wereld van het bedrijf waar je straks hoopt te gaan werken. Werp bijvoorbeeld een blik op de website van het bedrijf. Je kunt ook een aantal vragen op papier zetten over de organisatie of over de functie. Zo toon je interesse.

Uiteraard zullen degenen die het gesprek voeren ook vragen aan jou stellen. Sta daar vooraf ook bij stil! Veel voorkomende vragen zijn: wat weet je over ons bedrijf? Waarom kies je voor dit bedrijf en deze functie? Kun je drie positieve eigenschappen en minder positieve eigenschappen van jezelf noemen? Stel dat je deze baan krijgt; hoe lang denk je bij ons te blijven werken? In wat voor functie zie je jezelf over vijf jaar?

Daarnaast moet je er goed bewust van zijn dat de eerste indruk heel belangrijk is. Niet alleen je kleding, maar ook je houding, handdruk, stiptheid worden nauwkeurig opgenomen door je gesprekspartner. Wat kleding en uiterlijke verzorging betreft, kunnen we je vertellen dat het altijd gewaardeerd wordt als je aandacht besteedt aan je uiterlijk. Zo maak je namelijk duidelijk dat het gesprek belangrijk voor je is en dat je er moeite voor wilt doen om de baan te krijgen.

Verder willen we je aanraden om in het gesprek aandacht te besteden aan verbale en non-verbale communicatie. Neem een actieve rechte houding aan, luister aandachtig naar je gesprekpartner(s), laat ze uitpraten, maar stel zelf ook vragen. En een glimlach doet altijd wonderen!

Sollicitatietips

 • Verloopt je sollicitatie via WerkDirekt, vraag dan gerust naar mogelijke kledingvoorschriften en de cultuur binnen het bedrijf!
 • Stippel vooraf de weg naar het bedrijf uit!
 • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent!
 • Neem een kopie van je CV (en eventueel diploma’s) mee!
 • Antwoord bondig, maar concreet en duidelijk op alle vragen!
 • Is iets niet duidelijk, durf dan om uitleg te vragen!!
 • Wees positief over jezelf en je ervaring, maar overdrijf niet!
 • Vraag gerust naar het verdere verloop van de procedure!

Curriculum Vitae 

In je CV kun je een duidelijk overzicht geven van je achtergrond. Houd rekening met de volgende zaken:

 • Houd je CV overzichtelijk.
 • Zorg voor een duidelijke scheiding tussen de verschillende onderdelen: persoonlijke gegevens, opleidingen en cursussen, werkervaring, overige relevante vaardigheden en kwaliteiten (bijvoorbeeld computerkennis en talenkennis) en eventueel hobby’s of nevenactiviteiten.
 • Geef per functie duidelijk aan welke werkzaamheden je hebt verricht in een bepaalde functie of bij een bepaalde organisatie.
 • Het is verstandig om de werkervaring en de opleiding in chronologische volgorde te zetten; begin altijd met de meest recente ervaring.
 • Zorg ervoor dat het CV er netjes uit ziet. Kies dus een prettig leesbaar lettertype en zorg ervoor dat er geen spellingsfouten in zitten. Vlekken, vouwen of ezelsoren zijn echt uit den boze.
 • Mocht je er nog niet uit kunnen komen hoe een CV er uit moet zien? Kom dan naar WerkDirekt en haal bij ons een voorbeeld CV gratis op.

Hulp nodig?

Als uitzendbureau in de regio Nijmegen weten we veel af van de culturen van lokale bedrijven. We helpen je dan ook graag aan een goede voorbereiding. Wanneer je jezelf inschrijft, kunnen we je helpen bij elke stap van het sollicitatieproces!