Frans geeft VCA les

VCA Les

door Frans Steehouder

Veiligheid hebben wij bij WerkDirekt zeer hoog in het vaandel staan. Zo krijgen al onze medewerkers voor aanvang van het werk ons veiligheidsboekje mee. Deze heb ik zelf samengesteld met de belangrijkste Arbowet- en regelgeving. Voor de meeste banen waarin wij bemiddelen, komen deze afdoende aan de orde. Dit boekje wordt inmiddels door meerdere uitzendbureaus gebruikt en dat is prima. Veiligheid is een kwestie van bewustwording. Daarom zijn de regels en wetten helder en duidelijk neergezet. Wet- en regelgeving kennen is één. Ernaar handelen is twee.

Als (nog ongediplomeerde) veiligheidskundige, door de nodige ervaring, leidt ik personeel ook op voor het VCA (Veiligheid Certificaat Aannemers) diploma. Zowel het Basis diploma voor uitvoerend personeel, het VOL diploma voor leidinggevende als het VIL diploma voor intercedente.

Hoe ziet een VCA les eruit?

Voor aanvang van de les ontvangen de kandidaten een VCA boek en lezen van te voren de te bespreken thema’s door. Er zijn vier thema’s en per les worden twee thema’s behandeld. Door middel van een PowerPoint en met voorbeelden wordt de stof doorgenomen bij ons op kantoor. Kandidaten hebben tijd om vragen te stellen en aantekeningen te maken. Vervolgens krijgen kandidaten een aantal proefexamens mee om thuis te maken. Zo kun je zien welke thema’s je goed beheerst of waar je nog vragen over hebt. De examens worden in overleg met de kandidaat op een beschikbaar tijdstip en plaats ingeboekt. Belangrijk voor de kandidaat is dat hij zijn identiteitskaart of paspoort mee neemt, deze wordt gecontroleerd, zodat de buurman niet het examen gaat maken. Uiteraard mag ook een telefoon niet mee het examenlokaal naar binnen. Na afloop ziet de kandidaat meteen of hij/zij geslaagd is.

Wil jij ook VCA lessen inplannen voor jouw personeel? Dat kan! Neem even contact op voor een offerte op maat. Les op locatie kan ook. Toolboxmeeting of anderszins eens de boel onder de loep nemen door derden kan helemaal geen kwaad.

Belang van BHV

Er komt steeds meer voorlichting- en cursusmateriaal beschikbaar. Ook meer diploma’s voor diverse handelingen en/of beroepen. Degene die een collega heeft moeten bijstaan na een dramatisch ongeval met trauma weet dit wel te waarderen. Ik kan u verzekeren dat twee voeten in de ambulance leggen waar de pezen vanuit net onder de knie waren afgescheurd en er als draden bij hingen echt niet grappig is. En dit is nog maar één van de vele ernstige trauma’s waarbij ik als leidinggevende directe assistentie verleend heb.

Mede hierdoor is het belang van BHV ook een onderdeel van het materiaal in de VCA les.

Blog

2 thoughts on “VCA Les

Geef een reactie

achttien − elf =