hoe word ik een vakman zonder diploma Werkdirekt

Hoe word ik een vakman?

door Frans Steehouder

Hoe word ik een vakman, als ik geen opleiding gevolgd heb?

Het klinkt misschien logisch als ik zeg dat je dat dan met ervaring moet opbouwen, maar hoe kom je aan ervaring als je nergens een kans krijgt om het te leren?

Het sleutelwoord is DOEN!

Een oud spreekwoord zegt: “Ledigheid is des Duivels oor kussen!” Oftewel niks doen of luiheid is de basis van je ondergang. Ga wat DOEN! Het maakt bijna niet uit wat, maar ga wat DOEN! Al is het een baantje wat je helemaal niet bevalt. Je zult versteld staan hoe creatief je wordt naar het vinden van een andere baan die je beter bevalt. Je zult fitter worden en er komt geld binnen, waardoor je in het ieder geval weer rekeningen kunt betalen. Je voelt dat je weer meetelt in de maatschappij en het staat beter op je cv als je van werk naar werk gaat zonder grote gaten ertussen van niet werken.

Werkgevers geven kandidaten eerder een kans die net van ander werk afkomen, dan kandidaten die al langer “thuis zitten”.

Eenmaal aan de slag, zet dan je “beste beentje” voor en maak er wat van. Al doende leert men. Na een jaar of misschien iets langer beheers je in het ieder geval de basis van je vak. Vraag of je een opleiding erbij mag doen en verdiep je in je vak. Via internet kun je veel informatie vinden over hetgeen je aan het doen bent of lees in boeken om verder te komen. Kwaliteit komt bovendrijven en wordt gewaardeerd.

Uiteraard leef je niet om te werken, maar werk je om te leven! Als je een mooi leven wil, dan raad ik je aan om te investeren in jezelf en er tijd in te stoppen om boven de rest uit te steken. Aan de top is plaats genoeg!!! Er zijn op dit vlak een hoop boeken te lezen die je verder helpen om dat te bereiken.

Een vakman wordt niet geboren, maar dat bereik je met inzet en vooral veel DOEN! Rembrandt van Rijn was nooit een topschilder geworden als hij niet eerst veel had geoefend. Hetzelfde geldt voor Cristiano Ronaldo. Die oefent veel meer dan Lionel Messi zeggen ze, omdat laatste een geboren talent is, maar zijn beide wel 5 keer beste voetballer van de wereld geworden. Oefening baart kunst. Als je niet een aangeboren talent hebt gevonden, dan moet je veel oefenen om de top te bereiken. Daar moet je dus wel wat voor gaan DOEN!

Blog

Geef een reactie

2 + twintig =