Hoe houd je heftruckchauffeurs vitaal?

Door Merle van den Hurk

Zo kan jij als heftruckchauffeur fit blijven!

Directielid Ewout Brehm (2022) geeft de volgende tips mee aan heftruckchauffeurs:

Als heftruckchauffeur zit je vaak acht uur per dag op een hef- of reachtruck. Als je veel uren achter elkaar zit heb je een grotere kans op lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen bestaan uit nek-, schouder- en onderrug klachten. Wanneer je veel zittend werk verricht wordt de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogd.

Tips en tricks

Wanneer de hef- of reachtruck van een chauffeur zijn vaste werkplek is, dan is het aan te raden om deze plek zo goed en efficiënt mogelijk in te richten. Als eerste is het belangrijk om de stoel goed in te stellen. Aspecten die hierbij meegenomen moeten worden zijn: de afstand tot het stuur, de bediening en de wijze waarop de rugleuning ingesteld staat.

Een nieuwe ontwikkeling binnen het vak is het gebruik van camera’s bij het werk. Dit is ook ten zeerste aan te raden, omdat chauffeurs vaak een onnatuurlijke draai moeten maken met hun nek om bijv. een pallet hoog weg te zetten. Met deze draai belast je de nekwervels en dit kan resulteren in langdurige nekpijn. Een oplossing dat dit probleem deels wegneemt, is het gebruik van de camera. Natuurlijk moeten de chauffeurs nog steeds omhoog kijken, maar wel in mindere mate. Een klein ondersteunend skelet zou ook een uitkomst kunnen bieden. Deze ondersteunt namelijk de nek van de chauffeur om een onnatuurlijke beweging te voorkomen.

Wanneer je lang aaneengesloten zit is het belangrijk een pauze in te lassen, doe dit bijvoorbeeld om de 30/45 minuten voor een korte tijd. Tijdens deze korte pauze kun jij bijvoorbeeld een rondje lopen of buiten een frisse neus halen.

Probeer om tijdens het werk te tillen vanaf de juiste hoogtes. Door een juiste hoogte in te stellen hoeven de chauffeurs minder te tillen en minder te bukken. Tijdens deze beweging is het belangrijk een rechte rug te houden, dit is namelijk nog altijd het minst belastend.

Veel chauffeurs glijden of springen van hun truck af. Dit kan leiden tot klachten aan de knieën en benen. Wanneer je let op het feit hoé je van de truck afstapt, kan je lichamelijke pijntjes voorkomen. De beste manier is om eraf te klimmen met je rug naar achteren, terwijl jij je vasthoudt aan de beugels. Hiermee voorkom je een belasting op de knieën.

Bron: Opleidingen, B. (z.d.). BLOM opleidingen. BlomOpleidingen. Geraadpleegd op 5 april 2022, van https://www.blomopleidingen.nl/blog/zes-tips-zo-blijf-je-fit-als-heftruckchauffeur/?utm_id=Maart+2022&utm_campaign=Nieuwsbrief&utm_medium=email&_hsenc=p2ANqtz–GXlYwAruupcSMhb4Ky40RSMBNciSsVxgeKgRIGIVK5qOBJNPKLjubGUG3arnyw3vzOcr90Z5Wg_BO00FzZTQq1Uu5ew&_hsmi=207433417&utm_content=207433417&utm_source=hs_email&hsCtaTracking=55618971-f343-4474-86e0-c44e23dfe225%7C69b18f49-830a-49e9-81a3-a58829a42f90

Nieuws

Geef een reactie

10 − negen =