doodsoorzaak vallen

Dood, gaan we allemaal! 

door Frans Steehouder 

Lekkere titel van een blog, maar laten we er eens bij stil staan! 

Bijna iedereen hoopt oud te worden en in goede gezondheid van de oude dag te genieten, maar vanzelfsprekend is dat niet. 

We weten wel dat gezond eten en een beetje sporten op zijn tijd een boel kan schelen, maar er liggen meer gevaren op de loer. 

Dan heb ik het nog niet eens over het gevaar op de weg, want volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) wat jaarlijks gegevens kenbaar maakt, is er een vreemde tendens gaande. 

Zo wordt er jaarlijks gekeken waar mensen aan overlijden en in 2018 ten opzichte van 2017 en eerder zie je doodsoorzaken voorbijkomen waarbij we toch eens stil moeten staan. 

Op dit moment gaan de meeste mensen nog dood door heel vervelende ziektes, waarvoor men hopelijk zo snel mogelijk een remedie vindt.  

Ten opzichte van 1950 is het aantal mensen wat sterft aan een ziekte soms wel drie keer zo hoog, behalve aan stress gerelateerde ziektes waarbij dat tien keer zo hoog is. 

Doodsoorzaak Vallen

Wat nog meer opvalt is dat het aantal dodelijke ongevallen in het verkeer teruggebracht is naar 628 (nog altijd te hoog en tragisch en schommelt al 10 jaar in die aantallen), maar het aantal dodelijke slachtoffers door VALLEN is gestegen naar 4.628 Vierduizend Zeshonderd Achtentwintig! Dat is bijna 13 personen gemiddeld per dag!  

Dit zijn niet alleen maar ouderen die uit bed vallen (gemiddeld 4 per dag), maar ook mensen die van een ladder/keukentrapje en/of van de stoep vallen.  

Het wordt langzaamaan tijd om hier eens over na te denken, wat we eraan gaan doen. Bij de politiek lijkt men meer aandacht te hebben bij de verkeersdoden, want die kosten geld. (Files en inzet politie etc.)  

Bejaarden die doodgaan leveren geld op (erfenisbelasting, minder AOW-uitkering, huizen komen vrij en ziektekosten gaan omlaag). Per slot van rekening moet je ergens aan doodgaan, toch? 

Wat we eraan kunnen doen weet ik nu ook even niet, want alles wat je bedenkt kost klauwen met geld. (Een lift in elk gebouw, stoepen zonder verhoging, bedden waar je niet uit kan vallen of helpt bij het uitstappen en trappen waar je niet kan afvallen).   

Maar één ding weet ik wel: een ongeluk zit in een klein hoekje dus houd je kop erbij! 

Geef een reactie

1 × 4 =