Nieuwe blog over salaris

Salaris

door Frans Steehouder 

Was vroeger alles beter?

Eigenlijk wilde ik een heel interessant verhaal gaan vermelden over loon en salaris, het verschil ertussen en de oorsprong ervan, maar gaande weg toch maar besloten om iets te melden over het uitgeven ervan. Is per slot van rekening toch veel leuker. Hoewel eerder genoemde rekeningen wel weer roet in het eten gooien. Die vervelende rekeningen ook altijd. Ze lijken ook steeds hoger te worden en vroeger was alles beter en goedkoper.

Man, man, man wat kan iemand een oude zeurkous worden, niet normaal. Natuurlijk was vroeger alles beter. Je sliep met meerdere personen op een kamer en droeg kleren van je familie en af en toe kreeg je iets echt nieuws. Je keek tv met zwart/wit beeld. Heel retro. En je speelde buiten met vrienden. Duh, nee vroeger was ooit en we streven naar beter. Niet elke verandering is een verbetering, maar de intentie daartoe zou er moeten zijn. Ik heb het al een hele tijd geleden opgegeven om mij overal druk over te maken. Men luistert toch niet en politici en journalisten liegen dat ze barsten.

Waarom geven we het geld dat we binnenkrijgen zo makkelijk uit? Die reclamemensen doen er echt alles aan om je zuur verdiende centen uit je broek te kloppen. We proberen een beetje te sparen, maar het lukt amper. Als de regering denkt dat we teveel spaargeld hebben, dan komen ze met maatregelen om ons te bewegen om het uit te geven. “Centen moeten rollen!” Nou, dat doen ze wel, maar naar wie of waar naartoe?

Vuistregel

Een vuistregel van de tijd waarin ik opgroeide was volgens mij: 1/3 van je inkomen is voor huur/hypotheek/woonlasten, 1/3 is voor eten, drinken en de dagelijkse noodzakelijke dingen en de rest is om leuke dingen van te doen. Volgens mij vallen bij de meeste lezers allang de ogen uit het hoofd, want dit rijtje klopt allang niet meer of heeft nooit geklopt. 1/3 Van mijn salaris voor leuke dingen red ik niet,  zelfs niet 1/6.

Nou is dat niet zo heel erg, want in Nederland leven we naar maatstaven van anderen op een heel behoorlijk niveau, maar geen enkele pijn is zo erg als je eigen pijn. Dus willen we vooral naar onszelf kijken en zien hoe het allemaal meer en beter kan. Het liefst een loonsverhoging elk jaar en protesteren tegen alles wat duurder wordt. (Dat het één het ander in de hand werkt even terzijde.)

Er is/schijnt een rechtvaardiger systeem in de wereld te zijn, maar wie daarover wilt lezen zoekt op Google naar Ubuntu.

Het woord salaris komt van salis (zout) waarmee de Romeinse soldaten betaald werden. Die konden daarna ermee gaan ruilen. Totaal onhandig, maar soms zou ik willen ruilen met iets anders, want geld maakt ook niet gelukkig. Ik ben bezig aan mijn 4e miljoen, de eerste drie zijn mislukt! Ach, als je maar gelukkig bent. Nee, van te weinig geld wordt je al helemaal niet gelukkig.

Genoeg clichés nu over geld! Wees gezond allemaal. Het is het waardevolste wat je hebt.

Blog

Geef een reactie

4 × twee =