Wie is er verantwoordelijk voor pbm's?

PBM’s

door Frans Steehouder 

PBM’s

Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor de Persoonlijke Beschermings Middelen?

In de Europese Unie verordening 2016/425 staat het een en ander over de PBM’s en dat is een hele kluif om door te lezen.

In het kort kun je stellen dat de werkgever verplicht is de PBM’s ter beschikking te stellen, MAAR wat nu als je voor een uitzendbureau werkt? Het uitzendbureau/payrollbedrijf is je formele werkgever en die geven je waarschijnlijk niet alle PBM’s. Dat laten ze over aan hun klanten. In de Algemene Leveringsvoorwaarden van uitzendbureau naar inlener zal dat gewaarborgd moeten zijn. Zo niet, dan is het uitzendbureau/payrollbedrijf ervoor verantwoordelijk.

In de basis zijn er drie soorten PBM’s:

Wie is verantwoordelijk voor pbm's?

  • Categorie 1 Beschermingsmiddelen tegen lage risico’s. Denk daarbij aan een minimale bescherming, zoals een zonnebril.
  • Categorie 2 Beschermingsmiddelen tegen middelhoge risico’s. Als voorbeeld een veiligheidshelm.
  • Categorie 3 Beschermingsmiddelen tegen hoge risico’s. Bijvoorbeeld een harnasgordel.

Werknemer

Let daarbij wel op dat je als werknemer verplicht bent deze te gebruiken als die ter beschikking gesteld zijn en dat je ze naar behoren moet onderhouden. Op elke PBM die verkocht wordt zit een bijsluiter met daarop instructies in elke Europese taal. Lees die eens door, want schrijven op een helm met een stift (zonder speciale stift) is absoluut uit den boze, of een sticker plakken zonder speciale lijm is ook niet toegestaan.

Het niet juist of niet gebruiken van aangeleverde PBM’s kan zelfs leiden tot ontslag (op staande voet) als dat vooraf vermeld staat in de papieren die je ter beschikking gesteld zijn.

Als je aan het werk bent en je hebt twijfels of je PBM’s zou moeten hebben, dan heb je ze waarschijnlijk wel nodig. De mate waarin jouw werkgever ze ter beschikking moet stellen, zal altijd ter discussie blijven staan. Zoals nieuwe handschoenen na elke pauze? Of alleen als ze kapot zijn?

De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft voorlichting over tal van zaken hieromtrent.
Het voorkomen van ongevallen is natuurlijk het moraal van dit verhaal.

Heb je toch nog vragen over PBM’s neem dan gerust contact op.

Blog

Geef een reactie

negen + vijftien =