6 tips voor sollicitatiegesprek

6 tips voor een sollicitatiegesprek

door Cilvie Steehouder

Binnenkort een sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Je hebt echter maar 1 kans om een goede eerste indruk te maken. We geven je hieronder een aantal tips waardoor je je beter kan voorbereiden en dus zelfverzekerder overkomt en een goed sollicitatiegesprek kunt houden.

1) Kom goed voorbereid naar het gesprek. Stippel vooraf de weg naar het bedrijf uit en zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent! Neem ook een kopie van je CV (en eventueel diploma’s) mee.

2) Antwoord bondig, concreet en duidelijk op alle vragen! Is iets niet duidelijk, durf dan om uitleg te vragen. Neem de tijd om te antwoorden. Wees niet bang voor stiltes, even nadenken mag. Spreek duidelijk en niet te snel. Gebruik geen stopwoorden, bijvoorbeeld ‘weet je wel’ of ‘zeg maar’.

3) Verdiep je goed in de wereld van het bedrijf waar je straks hoopt te gaan werken. Werp bijvoorbeeld een blik op de internetsite van het bedrijf. Je kunt ook een aantal vragen op papier zetten over de organisatie of over de functie.

binnenkort sollicitatiegesprek stel vragen

4) Uiteraard zullen degenen die het gesprek voeren ook vragen aan jou stellen. Sta daar vooraf ook bij stil. Veel voorkomende vragen zijn: wat weet je over ons bedrijf? Waarom kies je voor dit bedrijf en deze functie? Kun je drie positieve eigenschappen en minder positieve eigenschappen van jezelf noemen? In wat voor functie zie je jezelf over vijf jaar?

5) Daarnaast moet je er goed bewust van zijn dat de eerste indruk heel belangrijk is. Niet alleen je kleding, ook je houding, handdruk en stiptheid worden nauwkeurig opgenomen door je gesprekspartner. Zorg dat je netjes en verzorgd overkomt! Zo maak je duidelijk dat het gesprek belangrijk voor je is en dat je er moeite voor wilt doen om de baan te krijgen. Wees positief over jezelf en je ervaring, overdrijf niet! Vertel niets negatief over je vorige werkgevers. Dit komt niet professioneel over.

6) Verder willen we je aanraden om in het gesprek aandacht te besteden aan verbale en non-verbale communicatie. Neem een actieve rechte houding aan, kijk tijdens het gesprek je gesprekspartner(s) aan, luister aandachtig naar je gesprekpartner(s), laat ze uitpraten en stel zelf ook vragen. Wees altijd beleefd. En een glimlach doet altijd wonderen!

vergeet niet te lachen tijdens sollicitatiegesprek

Vraag gerust naar het verdere verloop van de procedure!

Blog

Geef een reactie

zes − zes =